<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

4 askelta parempaan analytiikan hyödyntämiseen

Kirjoittanut Miia Mäkinen on 21.11.2016
Miia Mäkinen

Analytiikan merkitystä liiketoiminnassa alleviivataan kaikkialla, eikä suotta. Esimerkiksi Airbnb:n huimien kasvulukujen takana on varmasti koko organisaation kulttuuri siitä, että data kuuluu kaikkialle. Analytiikan käyttö johtamisessa vähentää tarvetta arvailla ja auttaa johtamaan yritystä paremmin – dataan perustuen. Analytiikan hyödyntäminen auttaa kasvattamaan myyntiä, parantamaan palvelua, kohdistamaan markkinointipanostukset oikein ja saamaan asiakkaasi tyytyväisemmiksi. Mutta mistä aloittaa? Seuraavassa neljä askelta onnistuneeseen analytiikan hyödyntämiseen organisaatiossasi.

1. Määrittele tavoitteet

Mittaaminen ja analyysi on turhaa, jos tavoitteita ei ole määritetty. Ennen Google Analyticsin avaamista pysähdy siis miettimään, miksi verkkopalvelusi on olemassa? Useimmiten vastauksena on myynnin lisääminen. Palvelusi tarkoituksena voi olla liidien tuottaminen, bränditietoisuuden lisääminen tai suorat ostot verkkokaupasta. Kaikki tähtää samaan asiaan; myynnin kasvuun. Toki palvelusi voi olla olemassa myös vaikkapa asiakaspalvelun kustannuksien alentamiseksi.

Älä jätä tavoitteiden asettamista vain ylätasolle, vaan tee niistä tietyllä aikavälillä mitattavat. Myynnin kasvun tapauksessa voit tavoitella vaikkapa 20% kasvua verkkokauppasi myynnissä seuraavan vuoden aikana, ja asiakaspalvelun parantamisessa 10% laskua asiakaspalvelun kustannuksissa seuraavan puolen vuoden aikana.

2. Määrittele avainmittarit

Kun palvelusi tavoitteet ovat selkeät ja mitattavat, on aika luoda avainmittarit tavoitteiden pohjalta. Avainmittarin – tai tutummin KPI-mittarin -  tavoitteena on pilkkoa tavoitteet helpommin mitattaviin kokonaisuuksiin. Verkkokaupan kasvun esimerkissä avainmittarina voidaan pitää konversion (eli oston) tehneiden kävijöiden osuuden kasvua kuukausittain. Asiakaspalvelujen kustannusten laskemisen avainmittarina voidaan pitää asiakaspalveluun tulleiden yhteydenottojen määrän vähentymistä kuukausittain.

3. Luo analytiikan metriikoista mittareita

Analytiikkajärjestelmät ovat täynnä erilaisia metriikkoja. Sivulataukset, vierailut, sivustolla vietetty aika, poistumisprosentti. Kaikki ovat irrallisina vain lukuja. Metriikoista on johdettava mittareita. Verkkokaupan ostojen kasvua kuvaava mittari voi olla esimerkiksi konversion tehneiden osuus liikenteenlähteittäin, verkkokaupassa vietetyn ajan kasvua tai välittömän poistumisprosentin laskua. Jos tavoitteena oli alentaa asiakaspalvelun kustannuksia, voidaan mittarina pitää asiakaspalvelusivulla vietetyn ajan tai sivulatausten määrän kasvua tai vaikkapa oppaiden latausten määrän kasvua.

4. Toimi

Kun olet määrittänyt mittarit, seuraa niitä ja toimi. Jos Facebookin maksullinen mainonta liikenteenlähteenä näyttää konvertoivan hyvin myyntejä, suuntaa markkinointipanostukset sinne. Jos verkkokaupassa vietetty aika on matala, mieti millaisin liikenteenohjauksin saisit kävijän viihtymään verkkokaupassa paremmin. Tuo tuotevalikoimaasi paremmin esille; hyödynnä esimerkiksi sivuston haun analytiikkaa tuomalla paremmin esille niitä tuotteita joita kävijät hakevat. Jos jonkin mainonnan laskeutumissivun välitön poistumisprosentti on korkea, muokkaa laskeutumissivua niin että muuhun sisältöön siirtyminen on helppoa. Luo parempaa ja mielenkiintoisempaa sisältöä. Seuraa muutosten vaikutusta ja toimi taas; digimaailman kehitys kun ei koskaan lopu.

 

Tarvitset apua analytiikan hyödyntämisessä tai mittariston rakentamisessa? Ota yhteyttä!

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjoitukset aiheittain

See all

Seuraa meitä