<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Astu esiin kassakoneen takaa!

Kirjoittanut Ronja Hautamaki on 30.04.2014
Ronja Hautamaki
Seuraa:

Jos ulkomailla esimerkiksi nyrjäyttää nilkkansa, moni ohikulkija tarjoaa ystävällisesti käsivarttaan. Ulkomailla käytäessä ja takaisin Suomeen palatessa ero sosiaalisuudessa saattaa tuntua hyvinkin jyrkältä. Suomalaiset nähdään usein sulkeutuneina ja epäsosiaalisina ihmisinä, jotka istuvat junassa mieluiten matkalaukun vieressä älypuhelin kädessä. Ihmisinä, jotka kävelevät katse maahan tai taivaisiin luotuna, jotta ei tarvitsisi tervehtiä vastaantulevia. 


Tämä sama kaava toistuu joskus myös asiakaspalvelussa – ei uskalleta tehdä aloitetta ja toivotaan, että asiakas vain ostaisi ja lähtisi. Oman huonon päivän saatetaan myös antaa heijastua ulospäin asiakkaita palveltaessa. Paineet kasvavat, kun haluttaisiin myydä enemmän ja onnistua, mutta oma luonto puskee vastaan.

Kuten kaikki ihmiset, myös suomalaiset ovat yksilöitä. Toiset ovat sosiaalisempia kuin toiset. Toisille on helpompaa tehdä aloite ja myydä jotakin sellaista, mitä asiakas ei aluksi edes tajunnut tarvitsevansa. Tällaiselle ihmiselle puhelinmyyntikin on helpompaa – optimistinen asenne ja kommunikointitaidot avaavat ovia.

Kaikilla ei kuitenkaan ole tätä itsevarmuutta, tai kenties se mikä puuttuu, on vain rohkeus. On täysin hyväksyttävää, etteivät kaikki ole huippusosiaalisia. Ei kuitenkaan vaadita paljon, että astutaan esiin kassakoneen takaa ja huomioidaan asiakas ja tämän tarpeet.

Onnistumisen tunne on mieletön, kun ylittää itsensä

Karu totuus on, että niin kauan, kun asiakaspalvelija välttelee vastuutaan palvella muulloinkin kuin vain välttämättömässä kassatilanteessa, on hänen mahdotonta muuttua. On astuttava ulos omalta mukavuusalueelta jos haluaa nähdä, mihin kykenee. Kun asenne on oikea, on mahdollisuuksia vaikka mihin. Asiakaspalvelijan työ on kommunikoimista – ei ole maailmanloppu, jos et osaa vastata asiakkaan kysymykseen. Tärkeintä on, että huomioit hänet ja tarjoat apuasi! Onnistumisen tunne on mieletön, kun ylittää itsensä.

Suomalaisilla on paljon opittavaa ihmisläheisyydestä. Mitä siinä menettää, jos vilauttaa hymyn vastaantulevalle, tunsi tätä sitten tai ei? Jos tarjoaa vieruspaikan junassa jollekulle, joka muuten joutuisi seisomaan? Tai jos ottaisi itseään niskasta kiinni ja alkaisi olla se asiakaspalvelija, joka haluaisi olla – miksi tyytyä vähempään, kun pienellä asennemuutoksella voi saavuttaa niin paljon?

Hyväksi asiakaspalvelijaksi ei pääse kuin opettelemalla. Aloita jo tänään!

Ps. Jos haluat kehittää yrityksesi myyntiä ja/tai kouluttaa myyjiä, saat meiltä tarvitsemasi avun. Lue lisää tästä linkistä.

Aiheet: sosiaalisuus, suomalaisuus, markkinointi, myynninmaailma, myynti

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjoitukset aiheittain

See all

Seuraa meitä