<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Termit tutuiksi, osa 2: Google

Kirjoittanut Teemu Lahti on 20.10.2016
Teemu Lahti
Seuraa:

 
AdWords? Konversio? CTR? Mitä ihmettä? Google-mainonnan termipankissa riittää opiskeltavaa ammattilaisellekin, joten ei ihme, jos oudot sanat vain vilisevät silmissä. Keräsimme muutaman yleisen termin, jotka auttavat asiaan tutustumisessa eteenpäin. 

SEM – Search Engine Marketing

SEM eli hakukonemarkkinointi on markkinoinnin muoto, jossa pyritään näkymään hakutulosten maksullisissa osissa.

SEO – Search Engine Optimization

SEO eli hakukoneoptimointi on sivustojen parantelua niin, että sijoittuisi mahdollisimman ylös hakukoneiden tulossivuilla.

Google AdWords

AdWords on palvelu, jolla yritys hallinnoi omia mainoskampanjoitaan sekä Googlen hakutuloksissa että Display Networkissa. AdWordsissa käytetään esimerkiksi avainsanoja, tehdään mainoksia, hallinnoidaan budjettia.

Google Analytics

Analytics on palvelu, jolla voi seurata ja analysoida verkkosivustonsa kävijöitä, heidän liikkeitään ja toimintaansa.

Google AdSense

AdSense on yhteistyöohjelma bloggareille ja muille ylläpitäjille, jotka haluavat myydä mainostilaa omasta sivustostaan GDN –ohjelmaan.

Hakusanamainonta

Hakusanamainonta on hakukokeissa tapahtuvaa mainontaa, jossa maksetaan jokaisesta klikkauksesta (CPC). Hakusanamainonnan hyödyt ovat kohdennettavuus, kustannustehokkuus ja mitattavat tulokset. Hakusanamainontaa voi tehdä esimerkiksi Google-, Bing- ja Yahoo –hakukoneissa.

Avainsanatutkimus (tai avainsanakartoitus)

Avainsanatutkimuksessa kartoitamme sivuston aiheyhteyteen sopivia sanoja, joita internetin käyttäjä käyttää etsiessään tietoa. Avainsanoja käytetään sekä AdWords –mainonnasssa että sivuston sisältösuunnittelussa.

Avainsana

Avainsanoja eli keywordeja kannattaa lisätä sivujen metatietoihin, mutta keywordit ovat myös otsikoissa ja sivujen sisllön tekstissä, varsinkin alkupään tekstissä useimmin esiintyviä sanoja, jotka hakukone poimii sanojen määrän perusteella.

Sisääntulosivu

Sisääntulosivu (landing page) on se sivu, jolle jokin kävijää saapuu ensimmäisenä. Sisääntulosivu voi olla yrityksen itsensä määriteltävissä oleva kohdesivu, jolle kävijöitä ohjataan mainoksista tai muilta sivustoilta. Toisinaan sisääntulosivu määräytyy hakukoneen ja hakukoneen mukaan, jolloin on tärkeää että sivula löytyy hakusanaa tukevaa informaatiota.

Poistumisprosentti

Kävijät jotka poistuvat sivuilta etusivun katsomisen jälkeen. Poistumisprosentti eli bounce rate kertoo siis etusivun kiinnostavuudesta ja käytettävyydestä.

Konversio

Konversiossa passiivisesta satunnaisklikkailijasta tulee aktiivinen asiakas. Se mitä tämä käytännössä tarkoittaa on sivuston ylläpitäjän itsensä päätettävissä. Konversioita voi olla myös useampia. Usein konversiolla tarkoitetaan joko verkkokaupassa syntyvää myyntiä tai vaikka uutiskirjeen tilausta.

Konversioprosentti

 Konversioprosentti on suhdeluku kaikkien sivustolle tulijoiden käyttäjien ja toteutuneiden konversioiden välillä.  Jos sivustolla on 1000 kävijää ja näistä käynneistä 100 toteuttaa konversion, on konversioprosentti 10%.

CTR – Click Through Rate

CTR on suhdeluku, joka kertoo kuinka usein käyttäjät keskimäärin klikkaavat mainosta verrattuna siihen, kuinka usein mainosta on näytetty. Esimerkiksi 1000 näyttökertaa ja 5 klikkausta = 0,5% CTR (joka on ihan käypä esimerkkiarvo)

CPC (tai PPC) – Cost Per Click

Tämä on Google AdWordsin hinnoittelutapa, joka perustuu mainoksessa olevan linkin klikkaamiseen. Mainostaja käytännössä maksaa siitä, että käyttäjä saapuu hänen sivuilleen.

CPA – Cost Per Acquisition (tai Action)

Tämä on Google AdWordsin hinnoittelutapa, joka perustuu käyttäjän tavoitteelliseen toimintaan. Esimerkiksi mainostaja maksaa vasta kun käyttäjä tilaa uutiskirjeen.

CPM – Cost Per Mille(nia)

Tämä on Google AdWordsin hinnoittelutapa, joka perustuu mainosten näyttämiseen. Mainostaja maksaa siitä, että tuhat ihmistä näkee hänen mainoksensa. CPM ei ole käytössä itse Googlen hakusivuilla, vaan esimerkiksi YouTuben tai yhteistyökumppaneiden mainosbannereissa. Joskus tästä käytetään myös epävirallista termiä CPT eli Click Per Thousand tai Click Per Transaction.


Kiinnostuitko? Haluaisitko kehittyä digitaalisessa markkinoinnissa lisää? Tutustu täältä koulutuksiimme! Kannattaa myös lukea blogautuksemme digitaalisen markkinoinnin termeistä

 

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjoitukset aiheittain

See all

Seuraa meitä