<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kuinka paljon markkinointiin pitäisi panostaa?

Kirjoittanut Anu Yliselä on 31.03.2017
Anu Yliselä
Seuraa:

Miten sitä markkinointia sitten pitäisi budjetoida?

Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei varmastikaan ole olemassa. Budjetoida pitäisi, mutta miten, mihin ja mille aikavälille? Myös jatkuvasti muuttuvat kanavat, ostajien käyttäytyminen ja nopea mainonnan tahti tuovat budjetointiin oman haasteensa kaikenlaisille yrityksille.

Vuosittaisen markkinointisuunnitelman yhteydessä suositellaan tekemään alustava budjetti. Harva yritys voi kuitenkaan sanoa tämän budjetin pitävän paikkansa enää ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Suunnitella kuitenkin täytyy, jopa koko vuodeksi eteenpäin. Näin saadaan käsitys siitä, miten paljon minäkin vuodenaikana panostetaan markkinoinnin avulla tarvittavaan myynnin kasvuun.

Budjettia voisi ehkä kuitenkin suunnitella tänä päivänä hieman eri tavalla. Jos markkinoinnilla tähdätään myynnin kasvuun, kannattaa hyödyntää myös nykyaikaista mittausteknologiaa. Mittauksen tarkoitushan on kertoa mahdollisimman tarkasti, mitkä markkinointitoimet tukevat myynnin kasvua parhaiten. Ja kun mittaus on kunnossa, niin markkinointiin voitaisiin panostaa juuri sen verran kuin halutaan myyntiä ja liiketoiminnan kasvua!

Mittauksen kehittymisen myötä koko markkinointibudjetin suuntaa olisi siis hyvä tarkastella yhä useammin. Myös yksittäiset kampanjat voitaisiin budjetoida suhteessa asetettuihin tavoitteisiin, eikä niinkään päättää puolta vuotta aikaisemmin koko vuoden vuosikellon päivittämisen yhteydessä. Yksi hyvä ja edelleen ajankohtainen esimerkki nykyaikaisesta budjetoinnista on Googlen hakusanamainonta, kun tähdätään ostoihin verkkokaupassa tai tarjouspyyntöihin verkkosivuston kautta: laitetaan mainontaan rahaa sen verran, kun myyntiä tulee ja siihen, mistä myyntiä saadaan.

Tärkeää on myös muistaa asiakkuuden kokonaisarvo pitkällä aikavälillä. Onhan yrityksestä itsestään kiinni, miten paljon se saa asiakkaan ostamaan tarjoamiaan tuotteita tai palveluita. Tässäkin voi toki nykyisille asiakkaille kohdistettu markkinointi olla apuna.

Tässä vielä yhteenvetona muutama vinkki budjetointia helpottamaan:

1. Sido budjetti markkinoinnin tavoitteisiin ja mittaa tuloksia säännöllisesti

2. Budjetoi myös yksittäiset kampanjat suhteessa asetettuihin tavoitteisiin

3. Tee suuntaa antava vuosibudjetti, jossa on vähintään 25 % liikkumavaraa nopeita ratkaisuja varten

4. Valmistaudu muuttamaan budjetin painopistettä sen mukaan, missä sijoitettu euro tuottaa parhaan tuloksen

5. Tarkista budjetin kohdennus isossa kuvassa vähintään kvartaaleittain

Aiheet: markkinointi

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjoitukset aiheittain

See all

Seuraa meitä