<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kuinka suunnistaa markkinoinnin mahdollisuuksien loputtomalla suolla?

Kirjoittanut Markus Jokinen on 10.04.2017
Markus Jokinen

Yksi markkinoinnin suurimmista haasteita nykypäivänä on mahdollisuuksien suuri määrä. Mahdollisuuksien määrä on suorastaan räjähtänyt viime aikoina myös B2B-markkinoinnin saralla. Tämä ei ole tapahtunut pelkästään kanavavaihtoehtojen kasvun myötä vaan myös muilla osa-alueilla houkuttelevia vaihtoehtoja on entistä enemmän. Mittaamisessa pystyy seuraamaan jos jonkinlaista nippeliä ja markkinoinnin automaatio lähes keittää kahvit valmiiksi kun asiakas todennäköisimmin on tulossa myymälän ovesta sisään.

Mahdollisuuksien viidakkoon on hyvin helppo unohtua seikkailemaan. Samalla saa tuhlattua loputtomasti aikaa epäolennaisuuksien viilaamiseen. Itsekin olen painiskellut tämän mahdollisuuksien suon hallinnan kanssa. Olen tähän mennessä todennut seuraavan kaavan parhaaksi keinoksi välttyä mahdollisuuksien suohon uppoamiselta:

1 Aseta muutama selkeä tavoite

Markkinointi ei voi olla vain irrallinen toiminto jolle budjetoidaan x summa euroja ja sitten mietitään mihin rahat käytetäisiin. Rajaa mahdollisuutesi tavoitella kaikkea maan ja taivaan väliltä käymällä läpi yrityksenne liiketoiminnan tavoitteet, ja johda niistä tavoitteet markkinoinnille. Jatkossa voit aina pohtiessasi uuden markkinoinnin mahdollisuuden käyttöönottoa tarkistaa sen tärkeyden kysymällä itseltäsi palveleeko se asettamiasi tavoitteita.

2 Selvitä resurssien raamit

Toinen vaihe rajaa myös tehokkaasti harhailuasi väärien markkinoinnin viettelyksien perässä. Selvitä markkinointinne resurssit ja mahdollisuudet niin tulevalle kuukaudelle kuin pitemmälle aikavälille. On tärkeää muistaa, että markkinointiin tarvitaan muitakin resursseja kuin rahaa. Huomioi myös minkälaista osaamista ja paljonko aikaa markkinoinnille on käytössä. Tällöin osa mahdollisuuksista rajautuu pois, koska teidän resursseillanne sitä ei ole kannattavaa vielä toteuttaa.

3 Tee paras arvaus suunnitelmaksi

Suunnitteluvaiheessa upotaan yleensä syvimmälle mahdollisuuksien suohon. Tee rohkeasti ja tehokkaasti vain paras arvauksesi toimivimmista keinoista ja jätä seuraavien kahden vaiheesi murheeksi huolehtia lopputuloksesta. Älä lyö tarkasti lukkoon koko vuoden kustannuksia vaan muista jättää suunnitelmaasi varaa korjata suuntaa kesken vuoden. 

4 Toteuta MVM-periaatteella (minimum viable marketing)

Toteuttamisessakin kokemukseni puoltaa pientä epätäydellisyyttä. Älä hio liikaa tekstiä, logon paikkaa mainoksessa, kohdennusta kampanjalle tai leffatason lavasteita webinaarille. Homma pitää olla toki viimeisen päälle. Usein vain muille homma on vaikuttava tai jokin toimii jo hyvin kun itse pidät sitä vasta raakileena. Esimerkiksi digitaalisissa kampanjoissa sinun kannattaa heittää nopeasti riittävän hyvä kampanja tulille ja jatkuvalla kehittämisellä hioa riittävän hyvästä tekemisestä timanttista.

5 Mittaa ja tee paremmin

Viimeaikaisen rummutuksen myötä me markkinoijat olemme kaikki varmasti alkaneet pohtia mittaamista. Mutta kuinka mitata? Tässäkin vaiheessa on helppo tuhlata huolella kallista aikaa seuraamalla aivan liian useaa mittaria. Valitse tärkeimmät mittarisi ja seuraa vain niitä jatkuvasti. Kun huomaat jonkin osa-alueen laahaavaan, sukella vasta sitten syvemmälle dataan ja mittareihin. Tällöin pystyt maksimoimaan ajankäyttösi ja keskittymään olennaiseen. Tutkijat ovat esimerkiksi todenneet, että sijoittajat tekevät keskimäärin sitä huonompia päätöksiä, mitä enemmän he tietävät. Tämä johtunee liian tiedon monimutkaisuudesta sekä suuren tietomäärän tarjoamasta, virheellisestä tyytyväisyyden tunteesta. Vältä sinä tämä liian suuren tiedon määrän karikko mittareidesi kanssa.

Ehdottamani malli vaatii pientä heittäytymistä kohti tuntematonta ja luottoa jatkuvaan kehittämiseen. Miten sinä hallitset nykyajan loputtoman mahdollisuuksien suon?

New Call-to-action

Aiheet: markkinointi, B2b-markkinointi

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjoitukset aiheittain

See all

Seuraa meitä