<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1637659876558231&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mitä eroa on markkinoinnilla ja mainonnalla?

Kirjoittanut Kati Viikilä on 03.03.2017
Kati Viikilä

 

Monesti markkinointi ja mainonta menevät termeinä sekaisin. Nämä ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Markkinointia jokaisen yrityksen on pakko tehdä ja jokainen sitä tekeekin. Mainonta taas ei ole pakollista tai välttämätöntä kenellekään.

Tesla on kuuluisa siitä, että he eivät tee markkinointia. Käytännössä termi on väärä, koska markkinointia he kyllä tekevät, mutta eivät mainontaa. Mainonnalla tarkoitetaan maksettua näkyvyyttä missä tahansa mediassa, kun taas markkinointi on kaikkea mitä yritys tekee, jotta tuotteet menevät paremmin kaupaksi. Markkinoinnilla tarkoitetaan siis jokaista kontaktia, joka yrityksellä on asiakkaaseen. Markkinointia on tuotteen koko, laatu, väri, muoto ja paketointi. Myös tuotteeseen liittyvä myyntipuhe, myyntimateriaalit, myyjän hengityksen haju ja pukeutuminen ovat osa markkinointia.

Monessa pk-yrityksessä markkinointi nähdään vain muutamana mainoksena lehdessä tai kampanjana netissä. Markkinoinnin kokonaisuus unohtuu ja ajatellaan, että nyt on markkinoitu taas vähäksi aikaa. Käytännössä on siis tehty vain irrallisia ja yksittäisiä toimenpiteitä, jotka eivät tue liiketoimintatavoitteisiin pääsemistä.

Markkinointi tulee nähdä laajana kokonaisuutena ja mainoskampanjat ovat vain yksi irrallinen osa markkinointia. Pidä siis huoli kun teet yrityksellesi markkinointisuunnitelmaa, että jokainen asiakaskontakti on otettu huomioon, koska se on paikka jossa rakennat brändiä ja markkinoit suoraan asiakkaillesi. Suuret brändit ovat menestyneet siksi, että koko markkinointi on suunniteltu ja asiakaskokemus on keskeisessä osassa sitä. Asiakaskokemukseen kuuluu kaikki mitä yrityksestäsi näkyy ja kuuluu ulospäin.

Mieti missä tilanteissa myyjäsi ovat tekemisissä asiakkaiden kanssa ja millä muilla tavoin näytte asiakkaillenne sekä uusille potentiaalisille asiakkaille. Myyjän rekrytointi on yksi vaikeimmista yrityksen toiminnoista, koska myyjä omalla tekemisellään brändää yritystäsi jatkuvasti. Varsinkin B2B-yrityksissä, ihmiset tekevät keskenään kauppaa, jos et pidä myyjästä et todennäköisesti pidä koko yrityksestä.

Myyjän käyttäytyminen, tuotteen käyttökokemus ja yrityksen yleisfiilis jää paremmin mieleen kun eri medioissa nähtävät mainokset. Kokonaisvaltainen markkinointi on jatkuva prosessi, koska tilanteet elävät jatkuvasti ja aina on parannettavaa. Kun kilpailijasi hinkkaavat yksittäisen mainonnan kanssa, keskity sinä parantamaan koko markkinointia.

b2b yrityksen markkinointi

 

Aiheet: mainonta, markkinointi, myynti

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Viimeisimmät kirjoitukset

Kirjoitukset aiheittain

See all

Seuraa meitä